O nama
about-us-0

Opće informacije o društvu

Tvrtka LAGER d.o.o. je osnovana davne 1987. godine u Posušju (Bosna i Hercegovina) gdje se nalazi i sjedište LAGER grupe. Lager grupa predstavlja grupaciju vlasnički povezanih poduzeća: Lager d.o.o. Posušje, Lager Bašić d.o.o. Zagreb, Lager Mašine d.o.o. Beograd, Lager dooel Skoplje, Lager d.o.o. Kosovo, Lager d.o.o. Podgorica, International Ljubuški te zastupništva u Sloveniji, Albaniji i Švicarskoj. Lager Grupa je regionalni lider u prodaji građevinskih strojeva i rudarske opreme koji posluje u deset europskih zemalja i koja je u skoro tri desetljeća uspješnog poslovanja izrasla u jednu od najvećih grupacija koja se bavi prodajom i servisiranjem građevinskih strojeva na području središnje i jugoistočne Europe. Poslovanje Lager grupe prvenstveno obuhvaća zastupanje, distribuciju i prodaju građevinskih strojeva i rezervnih dijelova, te servis strojeva i postrojenja velikih proizvođača građevinske opreme. Također obuhvaća proizvodnju prikolica i poluprikolica u tvornici INTERNATIONAL d.o.o. u Ljubuškom kao i ulaganje u istraživanje i izgradnju elektroenergetskih subjekata s najsuvremenijim tehnologijama u proizvodnji električne energije bez štetnog utjecaja na životni okoliš. Trenutno grupacija ima preko 300 zaposlenih radnika svih struka potrebnih da bi se krajnjem kupcu dostavila savršena usluga kojoj težimo od samog dana prodaje stroja do njegove krajnje iskoristivosti.

Zastupanje, distribucija, prodaja i servis

Lager grupa je zastupnik najvećih svjetskih proizvođača građevinskih strojeva: HYUNDAI, TEREX, ROKBAK, MECALAC, TESAB, ATLAS WEYCORE, DINAPAC, ATLAS, GROVE, MANITOWOC, BBURG, JUNJIN, viličara CATERPILLAR i HYUNDAI, transportnih traka TRACKSTACK, VISA agregata, BLOMENROHR prikolica, te strojeva i alata FASTVERDINI. Naša ponuda je upotpunjena vrhunskim motornim uljima i mazivima CHAMPION, NISOTEC i DYNAMAX kozmetikom, također u ponudi nudimo gume branda MARANGONI. Na tržište jugoistočne Europe plasirali smo više tisuća strojeva za koje smo osigurali rezervne dijelove sa skladišta u vrijednosti 4 milijuna €, kao i brzi servis sa 100 obučenih servisera. Velikim gospodarskim subjektima osigurali smo servisnu službu od 0 – 24 sata, te više mobilnih timova koji u kratkom roku mogu otkloniti kvar stroja. Na našim skladištima imamo preko 300 novih te preko 1000 polovnih strojeva ukupne vrijednosti preko 30.000.000 €. Sa svojom ponudom strojeva i postprodajne usluge ali i udjelom na tržištu nalazimo se među 3 najveće kompanije u Europi u našoj branši, a najveći smo u branši u jugoistočnoj Europi.

about-us-1
about-us-2

Vlastita proizvodnja u tvornici International d.o.o.

Lager 2009. godine u Ljubuškom kupuje bivšu tvornicu Famos TDV proizvođača programa dijelova za kamione te nastavlja proizvodnju pod imenom INTERNATIONAL d.o.o. Spomenuta firma nastavlja kontinuitet bivše tvornice te proizvodi prikolice i poluprikolice za prijevoz teških i vangabaritnih tereta, što je kompatibilna djelatnost sa zastupanjem i prodajom teških građevinskih strojeva. Važno je napomenuti da je prošlo kratko vrijeme od početka proizvodnje, a naše se prikolice i poluprikolice nalaze na europskim cestama od Albanije do Velike Britanije i Španjolske. Zadovoljni smo što smo se upisali u knjigu kvalitetnih i konkurentnih proizvođača i što su naša kvaliteta i konkurentnost odmah postali prepoznatljivi širom Europe. Osim proizvodnje poluprikolica i prikolica, poduzeće odnedavno proizvodi i korpe, freze/drobilice i malčere za sve vrste radnih strojeva. U ponudi je široka paleta za različite tipove strojeva, ovisno o potrebama kupaca. Dizajnirane kako bi nadopunile i poboljšale učinkovitost stroja, imaju reputaciju za čvrstoću, trajnost i pouzdanost, što proizlazi iz kvalitete izrade i predanosti koja je uložena u svaki proizvod. Također u kooperaciji sa kompanijom TEREX Trucks proizvodimo kade i nadogradnje za dempere.

Ulaganja u rudarstvo i kamenolome

Lager je nedavno potpisao ugovor o dodijeli koncesije za istraživanje i eksploataciju mrkog ugljena na lokalitetu „Zlatuše-Fajtovci-G.Kamengrad” u općini Sanski Most. Koncesijski prostor za eksploataciju iznosi 1067,27 hektara, a koncesija je dodijeljena na period od 30 godina. Ulaganje u rudarstvo je logičan slijed dosadašnjeg poslovanja jer već dosta dugo radimo sa rudnicima i uvelike smo uložili u taj segment industrije. Također posjedujemo dosta rudarskih strojeva i opreme te želimo krenuti u ozbiljnu proizvodnju, zaposliti nove ljude i postati jedan od najboljih rudnika u državi. Procijenjena zaliha mrkog uglja kamengradskog bazena iznosi 400.000.000,00 tona mrkog ugljena, a prema elaboratu o klasifikaciji, kategorizaciji i rezervama kamengradskog bazena dokazane rezerve su preko 120.000.000,00 tona (izvor: Studija energetskog sektora u BiH financirana od Svjetske banke, izdanje 2008, str 134). Glavni kupci su veliki industrijeki potrošači Sisecam Soda Lukavac, Alumina Zvornik, Natron Hayat Maglaj, termoelektrane kao i lokalni trgovci uglja za ogrjev diljem regije. Također,  sa China Energy potpisan je memorandum o razumijevanju o gradnji i  investiciji u termoelektranu vrijedan 500.000.000,00 €.

Pored koncesije za eksploataciju uglja Lager d.o.o. je potpisao i ugovor o koncesiji za eksploataciju mineralnih sirovine u općini Posušje za tehničko-građevni kamen na lokalitetu Bosiljna koji karakterizira vrhunska kemijska čistoća i prirodna bjelina što ga svrstava u jedinstvena prirodna nalazišta sirovine koja ima široku primjenu primjerice u farmaciji, prehrambenoj, kemijskoj, papirnoj kao i u građevinskoj industriji a procijenjene zalihe iznose 25.142.287 m3. Ugovor je potpisan na period od 29 godina, a 2018 godine je započela eksploatacija kamena.

about-us-3
about-us-4

Novi projekti

U našoj neposrednoj budućnosti planiramo ući na tržište obnovljivih izvora energije (vjetroelektrane, kogeneracije, fotonaponske elektrane, hidroelektrane) te opremati i graditi pametne mreže i stanice za punjenje. Trenutno u svom portfelju imamo tri vjetroparka u raznim fazama izvođenja:

  KRŠ-PAĐANE 142 MW (Hrvatska ) – završeno

  ŽUJINO POLJE 80 MW (Hrvatska) – razvoj

  GRADINA 42 MW (Bosna i Hercegovina) – razvoj Cilj Lager grupe je postati proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora i u suradnji sa vodećim svjetskim proizvođačima proizvoditi i isporučivati tržištu modernu opremu za vjetroelektrane , te graditi i i puštati u rad obnovljive izvore energije. Želimo biti regionalni lider na tržištu vjetroagregata i drugih obnovljivih energetskih sustava.